Kurang 30 hari je lagi umat Islam seluruh dunia akan menyambut Hari Raya Aidiladha yang juga dikenali sebagai Hari Raya Korban.

Bagi yang tidak menunaikan haji disunatkan untuk melaksanakan ibadah korban dan di negara kita, Malaysia, lembu dan kambing adalah haiwan yang kebiasaannya disembelih di dalam ibadah korban ini. Adakalanya unta dan kibas juga dijadikan haiwan sembelihan namun ianya sangat kurang berbanding lembu dan kambing.

Anda perasan tak banyak aktiviti korban dilakukan di tempat awam seperti di kawasan lapang, masjid dan surau?.

Adakah anda tahu yang aktiviti penyembelihan di LUAR rumah penyembelihan hanya boleh dilaksanakan sekiranya mempunyai permit daripada Jabatan Perkhidmatan Veterinar (JPV) SAHAJA. Tujuannya, adalah untuk memastikan haiwan korban tu diuruskan dalam keadaan yang betul, bersih, tak berpenyakit dan selamat dimakan. Boleh rujuk Kaedah 5(1) Akta Binatang 1953, Kaedah-Kaedah Binatang (Kawalan Penyembelihan) 2009

Berdasarkan kenyataan yang dikeluarkan oleh JPV dalam Garis Panduan Penyembelihan Ternakan Korban, mana-mana pihak yang berhajat untuk melaksanakan penyembelihan selain di rumah penyembelihan wajib mendapatkan 3 jenis sijil iaitu Sijil Kesihatan Veterinar, Akuan Kebenaran Pindah dan Permit Penyembelihan Luar.

Kesemua dokumen ini hanya boleh diperolehi daripada Pusat Veterinar Kecil, Pejabat Veterinar Daerah, Ibu pejabat Perkhidmatan Veterinar Negeri dan Rumah Sembelih Jabatan.

Kami di Ansarcomp tidak menguruskan urusan permit penyembelihan TAPI kami boleh bantu anda dalam urusan permit lain seperti SIRIM, WILDLIFE, SURUHANJAYA TENAGA, MAQIS, KPDNHEP dan lain-lain lagi.

Hubungi kami sekarang +6011 3120 2252 atau e-mel kami di consultant@ansarcomp.com.my untuk kami bantu anda!

Layari laman sesawang kami di https://ansarcomp.com.my/

#approval
#permit
#dvsmalaysia
#veterinarmalaysia
#dvsapproval
#AnsarCompMalaysia
#regulatoryapproval

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!