“Walaupun kerajaan telah memansuhkan kelulusan kuota permit import (AP) bagi beberapa bahan makanan, namun sebarang kemasukan makanan halal tetap tertakluk kepada Perenggan 5 (1) Perintah Perihal Dagangan (Perakuan Dan Penandaan Halal) 2011.” – Bernama

Baca artikel penuh disini

https://www.bernama.com/bm/news.php?id=2090227

Tak semua makanan atau barang import yang dipasarkan di Malaysia boleh diperihalkan sebagai halal, melainkan jika makanan dan barang import itu mematuhi kehendak perenggan 4 atau diperakukan sebagai halal oleh badan pensijilan halal luar negara diiktiraf Jakim.

Pensijilan halal terbahagi kepada beberapa kategori antaranya untuk premis makanan, barangan pengguna, farmaseutikal, kosmetik, penjagaan diri, rumah penyembelihan dan logistik. Pensijilan halal adalah keperluan wajib apabila memulakan perniagaan yang disahkan Halal.

Pengesahan dan pensijilan halal yang dikeluarkan adalah mengikut piawaian yang ditetapkan dan melalui tapisan dan semakan yang ketat di setiap peringkat.

Jadi, jika anda pengimport yang ingin mengimport makanan atau barang import halal pastikan produk anda diperakui pensijilan Halal yang diiktiraf Jakim. Nak mendapatkan sijil halal bukanlah hal yang mudah namun tak mustahil dengan bantuan AnsarComp kami boleh memudahkan urusan anda.

Dapatkan khidmat konsultasi kami segera dengan hubungi +6011 3120 2252 atau emel kami di consultant@ansarcomp.com.my.

Layari laman sesawang kami di https://ansarcomp.com.my/

#halalapproval
#AnsarCompHalal
#regulatoryconsultant
#ImportExportPermit
#RegulatoryApproval
#AnsarCompMalaysia
#AnsarCompConsultancyServices

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!