Sudahkah anda memiliki lesen berniaga yang sah ?
Jika belum, sila mohon SEGERA!
Kerana beroperasi tanpa lesen boleh didenda tidak melebihi RM10,000 ATAU penjara tidak melebihi 2 TAHUN.

Adakah anda tahu yang produk AMB dan AMS tempatan atau yang di import untuk tujuan perniagaan atau perdagangan perlu mendapatkan lesen daripada Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

Ya, ia perlu mendapatkan lesen untuk memastikan label produk AMB dan AMS mematuhi keperluan perundangan dalam aspek pelabelan seperti yang ditetapkan. Tambahan lagi, nombor kelulusan KKM juga perlu dipamerkan pada label produk tersebut.

Terdapat dua (2) jenis kelulusan label AMB dan AMS iaitu:

  • Kelulusan ke atas label yang dipohon semasa permohonan lesen AMB/AMS.
  • Kelulusan ke atas penambahan label jenama baru atau perubahan label yang dimohon selepas mendapat kelulusan lesen AMB/AMS.

Untuk permohonan lesen, pemohon hendaklah merujuk ke Jabatan Kesihatan Negeri / Pejabat Kesihatan Bahagian yang berdekatan.

Permohonan boleh dilakukan di laman web FoSIM https://fosim.moh.gov.my/fssm/public/home dan untuk keterangan lanjut boleh layari laman sesawang BKKM di http://fsq.moh.gov.my/v6/xs/page.php?id=218

ATAU

Boleh hubungi kami di +6011 3120 2252 atau emel kami di consultant@ansarcomp.com.my untuk kami bantu anda mendapatkan lesen berniaga yang sah!

Layari laman sesawang kami di https://ansarcomp.com.my/

#import
#export
#lesen
#fosim
#bkkm
#kkm
#ansarcompmalaysia

Sumber: Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!