Permintaan industri halal semakin hari semakin meningkat. Ramai pengusaha food and beverages (F&B) dan peniaga premis makanan berlumba-lumba mendapatkan sijil halal untuk produk mereka.

Kesedaran tentang halal juga semakin meluas dalam kalangan pengguna yang mahukan kepastian dalam memilih produk yang HALAL dan diiktiraf oleh JAKIM serta halal dari segi hukum syarak.

Baru-baru ini kami menerima baik permintaan untuk membantu permohonan pensijilan halal dari sektor perhotelan. Alhamdulillah, ada pengusaha hotel yang mengambil inisiatif ingin memohon sijil Halal untuk restoran hotel mereka.

Ini menunjukkan rasa tanggungjawab yang tinggi terhadap produk dan servis yang cuba diketengahkan.

Sebagai pengusaha hotel pastinya anda mengharapkan kunjungan hangat dari pelancong yang menginap di hotel anda dan alangkah indahnya jika restoran di hotel anda ada terpampang sijil Halal, yang sudah pasti ini boleh menutup segala keraguan dan meningkatkan keyakinan para pelanggan .

Ini 3 sebab mengapa sebagai pengusaha hotel anda MESTI dapatkan sijil HALAL untuk restoran dan ‘coffee house’ anda;

  1. Keyakinan Pelanggan
    Masyarakat semakin bijak memilih. Mereka akan membuat perbandingan jenama dan akan memilih produk yang memberi ‘value’ yang lebih kepada meraka. Peratusan tinggi pelanggan akan memilih produk yang ada logo HALAL.
  1. Acara Rasmi
    Acara rasmi kerajaan dan swasta meletakkkan syarat Halal bagi penyedia catering. Ini perlu terutama di Malaysia di mana majoriti adalah beragama Islam. Potensi jualan bagi penyedia catering akan meningkat naik sekiranya ada sijil halal.
  1. Kukuhkan Penjenamaan
    Dengan pengiktirafan halal sesuatu jenama boleh membina satu kelainan atau keunikan yang tersendiri berbanding produk jenama lain. Persepsi pengguna kepada produk yang ada logo halal adalah ‘jenama yang kukuh’.

Jika anda ada pertanyaan mengenai proses dan prosedur, hubungi AnsarComp di +6011 3120 2252 atau emel kami di consultant@ansarcomp.com.my untuk kami bantu anda dapatkan sijil HALAL anda!

Layari laman sesawang kami untuk maklumat lanjut: https://ansarcomp.com.my/

#AnsarCompMalaysia
#regulatoryconsultant
#sijilhalal
#JAKIM
#Halal
#hotel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!