Kementerian Kesihatan (KKM) memaklumkan satu produk jenama aiskrim popular, Haagen-Dazs, ditarik semula daripada pasaran selepas dikesan mengandungi bahan karsinogenik jenis etilena oksida (ETO). – Berita Harian

Baca berita penuh:

https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2022/08/987380/aiskrim-haagen-dasz-ditarik-daripada-pasaran

Semakin hari semakin banyak produk-produk antarabangsa yang berjaya menambat hati rakyat tempatan. Dari negara matahari terbit (Jepun) hingga negara superpower (Amerika) semuanya berlumba-lumba bersaing dengan produk tempatan.

Tak dinafikan produk antarabangsa memang berkualiti tinggi tapi sebagai pengguna yang bijak harus tetap waspada dengan ciri-ciri dan bahan yang digunakan terutama produk yang berkaitan dengan kesihatan dan keselamatan diri.

Seperti yang telah diumumkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) tentang penarikan produk aiskrim terkemuka baru-baru ini cukup menggemparkan semua penggemar pencuci mulut.

Produk aiskrim Haagen Dazs diarah TARIK BALIK dari pasaran kerana dikesan mengandungi bahan karsinogenik jenis etilena oksida (ETO) yang melebihi tahap dibenarkan dimana boleh mendatangkan kemudaratan pada kesihatan.

Sedap memang sedap tapi kesihatan jangan diabaikan. Banyak lagi jenama produk makanan tempatan lain yang menawarkan kualiti yang lebih baik dan bahan yang patuh syariah.

Untuk anda yang ingin mengimport produk atau barang dalam Malaysia boleh berurusan terus dengan barisan pakar kami di AnsarComp. Kami boleh membantu anda mengurus proses import export tanpa ada perlu bersusah-susah.

Hubungi AnsarComp: +6011 3120 2252

Emel: consultant@ansarcomp.com.my

Website: https://ansarcomp.com.my/

#import
#export
#IOR
#EOR
#regulatoryapproval
#certification
#permit
#KKM
#AnsarCompMalaysia
#AnsarCompConsultancyService

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!